Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2011 23:19 - CHALGA VS BLACK MUSIC
Автор: pipero Категория: Забавление   
Прочетен: 1002 Коментари: 1 Гласове:
2



Много приятно ми стана,когато онзи ден чух,че нашата чалга по нищо не отстъпвала на "черната" музика /има се предвид онази,дето негрите нареждат неразбираеми и непреводими рими в един ритъм..а не творчеството на някой наши по-мургави събратя!!/,по смисъл на текст,ниво на вокално изпълнение и вложено творчество в клиповете!
БУМ!
След като се съвзех от първоначалния шок,веднага се изпълних с гордост!Направо засиях!
И се замислих..ами то си е така!!
Да вземем първата "прилика":смисъл на текста!И в двата стила музика,той е мъничко над нулата!В единия се повтаря "..разклати си г*за.." или "..въшлив съм с пари.." или "..всички к*чки са мой.." или всички тия галещи ухото думички в един коплет...найс,а?
А в нашенските напъни за творчество най-често срещаме "..боли.." или "..сълзи.." или "..вали" и всичко дето се римува с тях,и в някой случаи откриваме новости като "..алармата.." или "..па-па-палатка.." или "..четири секунди..",които признайте,трудно се римуват с каквото и да е!

Извод:първия стил е с ужасно тъп текст/минус/,но пък не го разбираме/плюс/.Втория стил го разбираме/плюс/,но предпочитаме да не го слушаме/минус/.

Резултат: 1:1

Втора "прилика":ниво на вокално изпълнение!Ако изреждането на милион и двеста хиляди думи в една тоналност се нарича пеене,то черната музика повежда в резултата!Нооооо...и плейбека не е за подценяване.Чудото на съвремената технология,може да направи така,че която и да е нашенска певица да изкара някой хит на Уитни Хюстън,да речем,пред огромен стадион,без грешка,и то при положение,че е болна от ангина!
Извод:и в двата случая,нивото на вокалните способности се равнява на кръгла нула!!!

Резултат: все още равен!

Трета "прилика":творчество в клиповете!В първия стил обезателно,ама ЗАДЪЛЖИТЕЛНО,трябва да има три неща:поклащащи се мацки,сцена в клуб и набиващ се на очи ланец,който да тежи на врата на изпълнителя/и колкото по-голям,въртящ се и блестящ е той,толкова по готин става клипа/.В добавка,може да видиш и всички приятели и роднини на изпълнителя,които припяват нещо и правят калабалък около него,или просто гледат лошо.
В нашенските клипчета също има задължителни елементи:оскъдно облекло/независимо дали пее "купон до зори" или "ти сърцето ми разби"/,някоя открадната идея от известен в момента световен хит и участието на популярен българин,за привличане на вниманието.В добавка,няколко хиляди пъти в 4-минутния клип виждаш силно начервените устни на изпълнителката и всичките й слаби опити да се различава от колежките си,по нещо друго,освен по цвета на косата!
Извод:и в двата случая положението е трагично!

Резултат: абсолютно равен!

Да обобщим...вярно е,че нашата си чалга по нищо не отстъпва на черната музика!
Но все още предпочитам да слушам и гледам само единия стил..



Тагове:   музика,   чалга,


Гласувай:
2




1. pagan - Ако музиката е живо същество,
07.01.2011 13:02
сравнението между чалгата и "black" музиката е като да сравняваш чехълче и зелена еуглена. Така че не могат да се нарекат"стилове" музика. Даже при чуруликането на врабците или косовете може да става въпрос на стил, защото то носи някакво послание,-за размножаване, за търсене на децата, за храна, опасност и пр. съобразено с птичите НУЖДИ и ИНТЕЛЕКТ! Защо тогава почитатели и слушатели на разискваните два "стила" се мъчат да "композират"
или слушат подобни "композиции", ами не хванат по едно канарче във всяка ръка и да стискат ту едното, ту другото! Даже с риск да им сере на вкуса!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pipero
Категория: Забавление
Прочетен: 18174
Постинги: 28
Коментари: 38
Гласове: 397
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930